Oppmåling

Noe av det som er fint med farger fra naturen er at de er alle så forskjellige. I ekstraktform får de karakteristisk lukt og kan være fra fint pudder til klumpete krystaller eller en seig masse. Her er foreslått mengde ekstrakt som måles i prosent av fiberets vekt for lys, middels og mørk farge. F.ekst. for å farge 100 gram fiber dyp rød-orange eller klar rød med krapp, brukes 10 gram krapp pulver (Pluss 2 -3 % kalsiumkarbonat v. behov) Disse målene trenger ikke nødvendigvis å være eksakte, men for kochenille og blåtre lønner det seg da det skal så lite til før en ser forskjeller. Med de sterkeste ekstraktene er det viktigere å være nøye både for resultatets del og for at en ikke skal sløse. For å få mest mulig igjen, kan en også farge igjen med det resterende fargebadet og få nydelige pastellfarger.


% av fiberts vekt Lys Middels Mørk
Ekstrakt:      
Krapp 3,0% 4,0% 10,0%
Blåtre 0,5% 1,25% 2,25%
Osage orange 1,0% 2,0% 4,0%


Beising: Kolør anbefaler 10 - 20% alun alt etter hvor dyp du ønsker fargene. Mere enn 20% kan gjøre stoffet litt stivt og gir ikke nødvendigvis bedre resultat. Jeg pleier å bruke 12 - 15%.

Det er viktig å vite hvilken kvalitet alun du har. Det finnes flere. De som ikke er så rene kan gi stygge og utilsiktede farger.

Detaljerte oppskrifter følger med bestillingene.