Fargestoffer; drøye i bruk, fargeekte, og helberedende

Hele spekteret og god kvalitet
Alle fargestoffene presentert her blir ekstrahert til fine pulver eller tyktflytende sirup. Disse kan også blandes i fargebadet til å produsere resten av fargespekteret. Ved å kombinere indigo med røde farger kan en få de vakreste lilla sjatteringer. Bruker en gule fargestoffer med indigo får en alle mulige grønnfarger. Grønn og lilla kan også oppnås i kombinasjon med jern og blåtre. Ingen planter produserer en ren grønnfarge. Derfor er det viktig å følge gode oppskrifter for å få de rette nyansene. Gode framgangsmåter og rutiner er også viktig for å oppnå varig resultat. For å oppnå høy fargeektehet er det også viktig at råmaterialene er beste kvalitet.

Lett å bruke; oppskrifter følger med
Fremgangsmåten ved innfarging kan variere noe for de forskjellige fargestoffene. Det er lett å få gode, nydelige resultat dersom en følger instruksene som følger med fargene. Garn og tekstiler som farges må først beises før fargestoffet tar skikkelig og blir fargeekte.

Drøye i bruk
Råmaterialene gir vakre, klare og dype farger - og gjør til skamme oppfatninger om at plantefarger er bare gule og brune. Her får du den skarpeste nesten lime-gul fra fargereseda, en ekte blod-rød fra krapprot, og en fuksia fra kochenille som kan ta pusten fra deg.

Hvor mye for å farge 100 g stoff eller garn?
Noen eksempler;
Maks 10g for dypeste fuksia av kochenille
25 - 50 g fargereseda blomster og stilker
Opp til 25 g krapprot eller flis
Opp til 25 g blåtreflis eller biter
Noen av disse kan gi flere avkok for videre farging i lysere sjatteringer.

Hvor mye pulver trengs det?
Det skal veldig lite til for å få godt resultat. Her er noen eksempler på hvor mye fiber
100 gram ekstrakt kan farge stoffet ditt en middels til dyp farge
:


100 gram fargestoff av

Krapp - 2,5 kg
Blåtre - 8 kg
Osage -  2 kg
Katechu - 2 kg
Fustic -  5 kg


Det er viktig å huske at dette er ekstrakter av aller beste kvalitet. Fargestoffer av en annen opprinnelse og annen kvalitet vil gi svært forskjellige resultat.

Fargestoffene er giftfrie, virker forebyggende og helberedende
Vi tenker ikke så ofte over det vi putter på huden. Småbarnsforeldre er kanskje mere opptatt av det og med rette. De fleste moderne plagg er farget med svært giftige stoff og kan gi alvorlige utslett. Hva de forårsaker i resten av kroppen er en skremmende tanke. Plantefarger er ugiftige og milde mot ømfintlig hud mens de også kan være forebyggende og helberedende. De aller fleste naturlige fargestoffene er antioksidanter og de med sterkest, mest varig farge er de som har høyest verdi. Antioksidanter motarbeider kreft og gjør deg motstandsdyktig mot flere andre sykdommer. Noen av fargestoffene er også antibiotiske, andre virker frastøtende på insekter. F.eks. indigo har blitt brukt i årtusener til å beskytte mot insekter.

Farg en skjorte med indigo og bruk den som et giftfritt myggmiddel!