Planter og insekter som gir røde farger

Krapprot og pulver, silke, ull og bomull

Krapp

Krapp er en flerårig urt, opprinnelig fra sentrale deler av Europa og Asia. Den ble dyrket i stor skala i Frankrike og Nederland på 17 og 18 hundretallet. Krapp dyrkes ennå i store deler av Tyrkia og østover og gir farge til de velkjenteDobagteppene. Fargene er fra rosa og orange til dyp rustrød og lilla alt etter mengde og beisemetode. Fargestoffet kommer fra røttene som så blir tørket, pulverisert og ekstrahert. Pulveret og fargebadet er veldig aromatisk.

Du kan selv lage ekstrakt fra røtter eller flis og dette egner seg godt sammen med barn. Bruk av pulver er raskere og veldig praktisk for de som farger ofte. De rødeste fargene blir klarest ved lavere temperatur (maks 70 grader) og er noe var for surhetsgrad og mineralinnhold, men dette er lett å regulere.

alt

Kochenille

Kochenille er en bille som lever på nopalkaktusen. Den var opprinnelig fra Mexico men avles nå i flere latinamerikanske land. Fargestoffet er karminsyre, en rødfarge som er mye brukt i mat og kosmetikk. Fargen er var for pH verdi og mineralinnhold i vannet men er lett å bruke og gir vakkert resultat uansett framgangsmåte. Kochenille gir nydelig rosa til dyp fuksia og lilla farger alt etter metode og fiber som brukes.

Billene kan brukes direkte til å lage fargebadet til stor underholdning for barn. Billene og fargebadet har en særegen lukt noe barn også biter merke i. Ekstraktet er ekstremt drøyt og kostnadseffektivt.

Lac

Lac er fargestoffet fra shellacbillen. Den lever på trær i Asia. Den kan tørkes rett på kvistene den lever på eller skilles ved hjelp av naturlig maursyre. Fargene varierer fra rosa til dyp burgunder og resultatene blir best ved tilsetting av litt syre, som f.eks. sitronsyre.